PAL Design's New Furniture Shopping Experience For OppeinIndesignlive.hk

PAL Design Delivers A New Furniture Shopping Experience For Oppein

Centred on a families’ experience of furniture shopping, PAL Design Group has created a vast retail space that mimics a living space, a library, a coffee shop, and even a neighbourhood.



BY Rik Glauert

July 27th, 2018


With walls of bookshelves, an indulgently large television and sumptuous looking furniture that you could lounge in for hours, Oppein Centre is incomparable to other retail units in the southern China metropolis Guangzhou. High-end cabinet brand Oppein gave PAL Design Group the difficult brief of revolutionizing how people shop for furniture and to display Oppein’s range of products, covering styles from classic to ultra-modern, minimalist to oriental, in an innovative way.

For the vast 650-square-meter retail-outlet-meets-showroom, PAL Design Group developed a central garden-like ‘social area’ designed to make customers feel at home. A number of different show apartments, each in a different style to showcase Oppein’s wares, surround the central area to create a neighbourhood feel.

“We started with the experience of the customers,” designer Joey Ho says, explaining that his team knew that typically families came to choose furniture together and that differences of opinions could cause tension. He therefore set about creating a space where people can feel relaxed and comfortable to have a coffee, browse catalogues and talk through options.

“We have a very nice foyer, we made it like a very big living room with a lot of seating and a coffee area as well as activity rooms for kids. We want people to relax before they do the selecting and the purchasing,” he says. Persuading Oppein to give so much floor space to a social area was one of the greatest challenges of the project, according to Ho.

The central area is well-lit in natural light tones to give the feeling of being in a courtyard. The outdoor feel continues with plush green carpeting reminiscent of lawn. Plants (albeit artificial ones) hang from planters and make up sections of the wall. The furniture, in textures of muted green and grey, is minimalist yet welcoming. A large statement geometric reception desk stands out among polished marble floors and geometric pillars subtly dividing areas.

To create the six individual showroom apartments, each showcasing a different Oppein “look,” Ho and his team did extensive research into the size and shape of local Guangzhou apartments likely inhabited by the brand’s target audience. They are clearly separated from the common social area-meets-courtyard to create individual immersive presentations of the different styles Oppein offers. Some even have balconies.