Make Architects Redefine The Block With The Luna | Indesignlive.hkIndesignlive.hk

Make Architects Redefine The Block With The Luna

Printing blocks inspired Make Architects’ redesign for a proposed serviced apartment tower in Wan Chai. The Luna offers living spaces with abundant natural light, ventilation and views.

  • Photo copyright Archospheres

  • Photos copyright John Madden (left) and Archmospheres (right)



BY Rik Glauert

August 6th, 2018


When Make Architects were invited to bid for a project to design the interiors and facade of a 29-storey residential tower design for one of Hong Kong’s oldest neighbourhoods, Wan Chai, they took a holistic perspective. Going beyond the requirements of the brief, they instead submitted a complete redesign not only of the apartment interiors and the facade, but also the architecture and even the landscaping. The bold move paid off and Make’s slender design informed by printing blocks (reflecting the area’s printing-industry history) means The Luna now shines among the city’s myriad skyscrapers.

Make’s redesign switched developer Vanke Property’s original proposal of a rectangle to a slender square, giving apartments triple-aspect views of both mountains and sea. The team also integrated the main tower and the podium into one element and set back the building at street level to enlarge a garden space, providing more outdoor seating and a better view for lower-level apartments. The new compact form sets The Luna further away from its neighbours and gives more space and light. “Thankfully, these bold moves paid off and ultimately won us the job,” says Sean Affleck, Director of Make Architects.

 

The Luna

Photos copyright Archmospheres

 

Also setting the tower apart from the concrete surroundings, both tower and podium are clad in striking champagne-gold powder-coated aluminium rain-screen panels that alternate between solid and perforated. Staggered balconies also give an arresting exterior appearance and double height to the apartments’ outdoor spaces. Their square shape and gradually perforated motif reference the traditional printing blocks that the location is famous for. Space is always a challenge in Hong Kong, and Affleck and his team had “get creative” to maximise it. “We used a planning rule to our advantage to convert platforms for air conditioning into balconies, which provide residents with additional living space and outdoor access,” he says.

 

The Luna

 

Affleck and his team used the latest virtual reality and artificial intelligence programs to create efficient and sustainable internal floor plans. They carefully studied the natural ventilation and solar gains to maximise cross ventilation and position external windows at every lift lobby to bring in natural light. On a typical floor, The Luna has three one-bedroom apartments at the corners and smaller studio apartments between them. “This layout wraps three corners of the building with the core on the fourth corner. It maximises cross ventilation and creates a generous sense of light in each apartment,” says Affleck.

 

The Luna

 

Inside, the district’s printing industry is referenced in letterpress-inspired sculptures. Apartment entrance lobbies are dark with black marble flooring and textured wall paper, whilst the ground-floor lobby has Calacatta marble walls, matched with a monochrome flooring pattern that flows through to the residents’ club house and outside garden. In the apartments, “A rich palette throughout draws the eye to the full-height windows and stunning views out,” says Affleck. Pale walls and stone are offset with brown oak flooring and dark joinery and champagne bronze fixtures such as lampshades and handles.

 

Photography copyright John Madden (courtesy of Make Architects), unless otherwise stated.