Interval Architects Reinterpret The Past With Tower Of Bricks | Indesignlive.hkIndesignlive.hk

Follow our Titles!

SUBSCRIBE
Cubes Magazine

Interval Architects Reinterpret The Past With Tower Of Bricks

A former brick kiln in Hengshui, China has been referenced and reinterpreted by Interval Architects with a new brick-faced observation tower at an art centre.



BY Rik Glauert

June 4th, 2019


On the outskirts of Hengshui, in China’s Hebei province, what was once an industrial waste dump is now a botanic wetland. And, rising dramatically from the landscape is Interval Architects’ Tower of Bricks – a botanic art showcasing art and pottery inspired by a brick-making kiln that once existed on the site.

Tower of Bricks exterior

Its statement feature is a large, blocky patterned red-brick tower. “We decided that the memory and history of the demolished kiln has to be recalled and remembered with the new architecture,” say Interval Architects. “We hope to connect the past and the present of the place with the project.”

Interval reimagined and redesigned the once-imposing factory, which was at odds with the landscape, as a public space to be enjoyed along with the natural surroundings.

Tower of Bricks courtyard

The art centre pays homage to the old factory’s layout. A long central courtyard has vaulted archways along each side. Where once these led to small kilns for baking bricks, they now lead to rooms and smaller courtyards. Playfully inviting, the looping archways vary in size and shape.

Natural light shines through the openings, some enclosed with glass. Interval Architects explain that they wanted to break down the continuity of the space, “creating a blurred boundary between landscape and architecture, between interior and exterior.” Above one of the enclosed spaces is a roof garden.

Tower of Bricks arches 2

The building’s statement tower is an “abstract representation” of the old factory’s chimney. Square and imposing, it towers above the squat factory and the flat wetland. Interval crafted the tower with reinforced concrete. Four different viewing spots come in different shapes and sizes, adding to the building’s playful, intriguing quality.

Tower of Bricks tower looking up

“The observation tower preserves the symbol and memory of the former chimney, and the accessibility of the tower allows people to climb up the chimney,” explains the architecture team.

Tower of Bricks tower detail

As the name suggests, the other pervading feature of the building is the red brick used throughout. “From the very beginning, we decided that bricks would be used as the main building material,” explains Interval, adding: “We believe that bricks will create the most powerful visual and mental effect on describing that industrial past.” In fact, Interval says using different stacking patterns for the bricks is their favourite part of the design.

Tower of Bricks ventilation

They used two major forms of laying in the design. A more porous arrangement allows light and translucency while closer-knit bricks create firmer, more solid-looking walls. The porous arrangement is used in the tower to make it feel less heavy, as well as in the courtyards to invite the outside in.

But, according to Interval, laying the bricks on the tower’s facade was also the biggest challenge of the project. The concrete structure extended just enough to lay a row of bricks to form the exterior.

Tower of Bricks arches

Photography by Zhi Geng.

.

Architect: Interval Architects
Principals in Charge: Oscar Ko, Yunduan Gu
Team: Oscar Ko, Yunduan Gu, Zexing Yue, Xianmei Hu, Jing Chen, Jin Huang
Client: Hengshui Botanic Park
Associate Design Institutes: Orient Liho, Beijing New Era Architectural Design Ltd
Size: 2,065 sqm
Height: 35.6m
Structure: Reinforced concrete