Haier Experience Centre: Smart Home Meets Traditional RetailIndesignlive.hk

Follow our Titles!

SUBSCRIBE
Cubes Magazine

Smart Home Meets Traditional Retail By Spacemen

China-based interior design firm Spacemen has created a showroom and experience centre for well-known technology brand Haier that is both futuristic and minimal yet also, at times, homey.



BY Rik Glauert

January 23rd, 2020


Spacemen was tasked with creating a space that reflected Haier’s advancements in smart home technologies and other appliances while also creating areas where visitors would feel at home trying new products.

“They needed the space to reflect their new technological advancement in the Smart home sector yet retain their identity as the leader in the home appliances industry, which means the design for the experience centre had to be contemporary and forward-thinking,” the designers say. Spacemen designers created four distinct zones from an arresting minimalist lobby to a state-of-the-art audio-visual experience centre.

Spacemen stripped down the unit on a busy Shanghai shopping street to create a minimalist translucent white box. During the day the view of clean white lines inside contrasts the busy retail street, while at night the centre emits a soft glow. Visitors are enthralled by what appears to be a hovering vortex inside the main lobby.

“Our lobby space, with the illuminated ring, was strategically tilted to create an optical illusion. The ceiling is lined with mirror finished panels, which at certain angles almost seems like it’s floating,” says Spacemen director Edward Tan. Tan and his team chose a pure and simple palate of white terrazzo, recon stone and polished grey mirror but spiced things up with integrated LED screens and light boxes. A 10-metre high atrium and spiral staircase entices visitors up to the main retail floor above. 

Upstairs, Tan and team created a mock living room, kitchen, bathroom, and bedroom. This area is designed in a soft palette of natural oak timber, off-white walls and terrazzo and finishes that bring a homey warmth. Courtyards and faux balconies are filled with lush greenery to give quiet, natural moments among the technology-centred space.

The floor-to-ceiling window spanning the living room is integrated with a Haier lighting system that replicates natural daylight. Meanwhile, concealed digital screens and projectors are seamlessly integrated into the wall panels and cabinets, they come alive only when visitors come within close proximity.

 

Spacemen also created a fully-immersive high technology digital theatre. Here, real and virtual architectural elements and audio and visual effects can be shaped and manipulated to give visitors a full-frontal experience of Haier’s latest products.

Photography by Chen Xuan, Min 闵晨轩, Tommy Zhu.

While you were sleeping

The internet never sleeps! Here's the stuff you might have missed