Join the global
design collective

Available in print
and online

SUBSCRIBE
Cubes Magazine
Cubes Magazine

Compolux by Nendo

Nendo designs the women’s clothing floor for Seibu department store in Tokyo’s Shibuya shopping district.

Compolux by Nendo


BY Janice Seow

21 February, 2014


4

Located on the third level of the department store, the women’s clothing floor carries multiple brands in a unified environment. Each brand needed to be gently distinguished from the others, and as the brands’ lineup and product arrangements change at a dizzying pace, the fixtures had to be easily modifiable.

3

Nendo’s design takes inspiration from the wrought iron fences surrounding the parks, squares and other green spaces in European cities. The team have created screens based on these fences, and suspended them from the ceiling as hanger racks for the clothes.

6

These screens are easy to remove and relocate, and have built-in lighting to illuminate the clothes. They also come in six different patterns, to give each brand a distinctive look.

7

Nendo has also designed ceiling-suspended shelves, as well as low floor fixtures inspired by park benches and a bench reminiscent of a fountain’s edge.

5

To overcome cost and thickness restrictions for the flooring, the team cut ordinary plastic floor tiles into different shapes and created a variegated flooring pattern that recalls cobblestones.

-31

The colourful changing room walls are finished with artificial ivy in different hues, with simulated outdoor light as well as indoor light enabling customers to check clothes in a variety of environments.

10

The resulting space is free and lighthearted, offering an experience not unlike a stroll in a park.

1

Nendo
nendo.jp/en/


CUBES is on instagram

Follow @cubes_indesignlivesg

While you were sleeping

The internet never sleeps! Here's the stuff you might have missed