A Bright And Spacious Life In 43 Square Metres | Indesignlive.hkIndesignlive.hk

Follow our Titles!

SUBSCRIBE
Cubes Magazine

A Bright And Spacious Life In 43 Square Metres

Designer Luo Xiuda renovated a small apartment in Beijing to overcome damp, darkness, segregated space and ‘chaos’.



BY Rik Glauert

July 29th, 2019


The owners of a 43-square-metre one-bedroom apartment in Beijing’s Chaoyang district tasked designer Luo Xiuda with creating a more open, clean, simple, yet cosy, space. 

“Through the redesign, I hoped to construct a space which is consistent with the owners’ habits and their appreciation of beauty, including their vision of style and how they live their life,” says Luo.

Luo established that the owner likes to travel, enjoys museums and appreciates a simple yet natural aesthetic. By removing walls but using cleverly placed furniture and glass doors, Luo created a light-filled apartment that is utilitarian but cosy, simple but inviting.

Luo-Xiuda_Suli_bathroom

Prior to Luo’s renovation, the apartment’s small space was in chaos, according to the designer. Previous owners had all renovated or altered it in accordance with their own styles and tastes. Luo began by removing all the apartment’s partition walls, immediately bringing in more light and openness.

Luo-Xiuda_Suli-Reno_bedroom

In the main living space, Luo installed a transparent bookshelf to partition a living and sleeping area. Along one side, a multi-functional wooden platform provides place for storage and can be used in a number of ways. “The space is both clear and vague,” explains Luo. The designer also added a custom-made walnut headboard to match the bookcase and platform.

Luo-Xiuda_Suli_kitchen

An L-shaped marble counter top separates the living space from the kitchen. Luo left the counter hollow to allow light from the kitchen into the main room. The utilitarian kitchen is light-filled with floor-to-ceiling windows that allow the owners to appreciate the outside greenery. 

Luo-Xiuda_Suli-Reno

Opposite the kitchen, Luo tackled a bathroom that was dark, narrow and prone to damp. The designer installed three large floor-to-ceiling glass doors so that natural light can penetrate the bathroom.

Luo-Xiuda_Suli_bathroom

Luo-Xiuda_Suli-Reno_bathroom

In accordance with the owners’ appreciation of texture, Luo stripped back the walls and ceilings to reveal the original concrete structure. Luo contrasted this with a central bright, white axis along the ceiling of the main room. Underfoot, a self-levelling concrete floor prevents cracks.

Luo-Xiuda_Suli_bathroom

Luo says both him and the owners appreciated the cool colour palette of black, white and grey so this is used throughout – including marble counters in the kitchen and black-and-white patterned tiles in the bathroom. Luo softened the utilitarian industrial aesthetic with the large walnut furnishings throughout.

Luo-Xiuda_Suli-Reno

The designer also made good use of technology; the platform includes a concealed heating element.

Photography: Jin Weiqi

.

SULI Apartment Renovation

Designer: Luo Xiuda
Shop Drawings: He Sha
Builder: Huang Wenbin
Materials: Concrete, self-levelling Laticrete flooring, walnut veneer, Changhong glass, Pauchie customised kitchen