A House For Two Families In South Korea | Indesignlive.hkIndesignlive.hk

Follow our Titles!

SUBSCRIBE
Cubes Magazine

A House For Two Families In South Korea

The Masonry is a two-family residence by stpmj that plays with material and scale in high-density Gwanggyo, southeast of Seoul.



BY Vicki Wilson

November 26th, 2019


On the outskirts of Seoul, in Korea’s most populous province of Gyeonggi, lays the planned city of Gwanggyo. Here, town planning ensures a strict and uniform approach to residential design; the entrance and length of a residence must be facing south, while a contradictory condition is made of pitched roof direction and the main face of the house.

stpmj

Seeing restriction as an avenue for creativity, local architecture studio stpmj has designed a multi-family residence that achieves a playful sense of scale, both in the building itself and in its facade of bricks.

stpmj

stpmj’s brief for The Masonry (the name of this home) was to design a house for two families while avoiding the appearance of two townhouses. Taking a leaf out of the late American architect Robert Venturi’s design book, stpmj chose to position the gable of the roof along with the length of the site, creating a flat-faced appearance for the building.

stpmj

Intentionally treating the gable in the opposite direction to that of the traditional pitched roof shape for structural and economic efficiency, The Masonry eludes visitors with its scale right up until one takes a step through the door.

stpmj

Composed of two families, The Masonry is bisected east and west to form two separate units. A set of stairs runs the length of the building and connects the living rooms, kitchens, and libraries on the ground floor of each unit to the bedrooms of the respective second floors, and the attic studio on the uppermost floor.

stpmj

This climbing up provides dynamic spatial experiences and visual connections through landing and ceiling changes.

stpmj

Beyond the connection and function of the stairs, their structure becomes a key architectural element, acting as the spine of the house.

stpmj

Double-height ceiling spaces, terraces in the second floor and an attic allow natural lighting and ventilation inside keeping in control heat and humidity through four seasons.

stpmj

The Masonry’s facade is comprised of diagonally stacked perforated bricks and solid cement blocks, creating an appearance that encourages a tactile experience. With this singular masonry facade, stpmj subtly communicate the nuance of the two units within the one mass.

stpmj

Photography by Song Yousub.