The Woods by the Chow Sisters - Indesignlive.hkIndesignlive.hk

Follow our Titles!

SUBSCRIBE

The Woods by the Chow Sisters

The Woods, a striking new bar in the heart of Central, promises to stimulate all your senses, writes Christie Lee.

The Wood


BY janice

July 14th, 2014


Lip-smacking cocktails, bartenders and a bustling locale, that’s usually the three ingredients that all successful bars are made of. Not so fast, says Victoria, Regina and Juliette Chow, the three sisters behind The Woods, a spanking new ‘experiential bar’ in Hollywood Road.

The Woods

The sensorial experience begins at the entrance, where an elaborate hand-blown glass sculpture, meant to evoke the fanciful moment when natural light is being filtered through a sea of foliage, hangs from the ceiling.

Patrons are led via a staircase down to the bar itself, where the tasteful blend of natural wood, marbled surfaces and mellow lighting combine to create an idyllic haven for discerning imbibers. The floor, a combination of reclaimed wood – sourced from Guangzhou – and vibrantly-hued tessellated marble is a striking feature. Regina Chow, architect and brains behind the bar’s interior design notes: “Reclaimed wood has more colour variation so it adds an interesting texture to the decor.” Meanwhile, the colourful mosaics are meant to conjure images of fallen autumn leaves.

The Woods

The lounge and eight-seat reservations-only bar areas are divided by way of moveable latticed panels.

The lounge area channels a laid-back vibe, with visual privacy achieved through the use of wooden canopies. “They remind one of the cabins that people stay in when they go on a holiday in the woods,” says Chow. “They create a sense of intimacy.” At the prix fixe area, a sleek white marble bar top allows the chef and mixologist to work their craft. As with most upmarket bars in the area, the cocktail menu is modest but carefully curated.

The Woods

The stunningly illuminated feature behind the bar displays a wide range of wines, spirits and liquors. Pendant Edison lights dot the premises, with green shutter gates paying tribute to an iconic local architectural fixture. The organically-curved chairs and stools round out the refined aesthetics.

Efforts were made to incorporate fine art into the decor. A mural wall comes courtesy of Victoria Chow, and a set of photographs, lensed by a Californian artist, is also due to arrive this month.