The Community-Driven Workplace - Indesignlive.hkIndesignlive.hk

Follow our Titles!

SUBSCRIBE

The Community-Driven Workplace

Nestled within three painstakingly restored, 19th century shophouses in Singapore, The Lo & Behold Group’s new office opens up to the community with a tea salon, reading room and retail zones. Stephanie Peh writes.

The Lo & Behold Group


BY Stephanie Peh

September 29th, 2016


The new premises of The Lo & Behold Group is a nod at the creative scene in Singapore. Besides housing the hospitality company’s 30 strong employees within the upper floor and mezzanine of the shophouses, three public spaces were carved out on the ground floor to host Looksee Looksee, an internally-run reading-room-cum-tea-salon; Scene Shang, a furniture and homeware label; and Supermama, a gallery store.

“With the new headquarters we hope to create an environment for our people to come together, be inspired, catalyse creativity and come up with ideas to drive the group to new heights,” says Wee Teng Wen, managing partner and co-founder of The Lo & Behold Group.

The Lo & Behold Group

For its office and Looksee Looksee, the Group engaged the help of John Lim to design the interiors. Lim worked alongside Sy Lyng of OWMF Architecture for the architectural components of the site – the pair first met as colleagues at The Cooper Union in New York City.

On The Lo & Behold Group’s office, Lim reveals, “It’s a welcoming change of scale and pace from the larger institutional and commercial projects that I worked on in New York and Beijing.” The designer worked at Buro Ole Scheeren previously.

the lo and behold group john lim OWMF architecture

The public is invited to relax, browse, read and enjoy tea at Looksee Looksee. Lim created an inviting and intimate environment by tastefully putting together a pastel colour scheme, furnishings that feature soft curves, and natural materials such as compressed marble, terrazzo, wood, rattan and leather.

The Lo & Behold Group

Cast in concrete and studded with pebbles, the four-arch entrance to Looksee Looksee is a noteworthy showpiece that was created in memory of the arched front door of the Group’s very first office.

the lo and behold group john lim OWMF architecture

According to Lim, the biggest challenge was restoring the 1820s shophouses to suit today’s needs and the client’s desire for a refined rather than industrial aesthetic. Pipes, ducts, wirings and storage spaces were concealed within false walls that flank the sides of the shophouses.

Skylights were introduced on the non-street facing sides of the roof to invite more natural light into the space, resulting in an open, airy and homely office that resonates with the Group’s hospitality values.

the lo and behold group john lim OWMF architecture

Fluorescent battens and track lights have been encased in aluminium structures in dimensions that are consistent with the original ceiling rafters.

Within the office, interior walls were demolished to create an open space to host frequent collaboration and brainstorming sessions.

the lo and behold group john lim OWMF architecture

Retaining a sense of privacy, individual work desks were customised with a non-imposing three-sided ledge. “Even though it is an open office, that frame, however shallow, goes a long way in establishing a sense of personal space in a collective environment,” says Lim.

the lo and behold group

The office space was composed with a palette of greys and greens, featuring materials such as natural cork, hemp, cardboard-tone laminate and linoleum. Plants in each space create an atmosphere akin to a serene garden. Alternatively, employees can also head downstairs to work.