Son La Restaurant by Vo Trong Nghia Architects - Indesignlive.hkIndesignlive.hk

Follow our Titles!

SUBSCRIBE

Son La Restaurant by Vo Trong Nghia Architects

Situated in Vietnam’s remote northern region, the new Son La Restaurant cleverly utilises local resources in its build.

vv4


BY Janice Seow

October 16th, 2014


Son La province in northern Vietnam is an ethnic cultural area with an abundance of untouched forests and beautiful mountain landscapes, and has been left largely untouched by development and tourism.

But perhaps things are set to change. Son La restaurant, designed by Vo Trong Nghia Architects, can hold 750 guests and is the first facility in an upcoming sustainable hotel complex located near the city centre.

vv2

Due to difficult terrain, Son La is only accessible from Hanoi by a 7-hour car trip along precarious cliff roads. This makes transportation of building materials and manpower difficult.

The project has therefore maximised the use of local resources including workers and affordable, indigenous materials – mainly local bamboo and stonework.

04._view_06

In response to the tropical monsoon climate, the design comprises eight separate stone buildings and an open-air bamboo dining hall to supply both contained air-conditioned rooms and comfortable exterior dining. The stone buildings provide multiple entrances to the dining hall and multiple framed views out from the external dining area. The play of different building heights and trees on the roof offer a vertical landscaped view from the outside. The locally sourced stone walls produced 10km from the site also provide texture and connect with the surrounding mountains.

vv7

The dining hall’s roof structure is made from local bamboo called “Luong” that grows to 8 metres in height. A total of 96 bamboo column units composed of 4 bamboos combined create the impression of a bamboo forest.

vv8

The ceiling is made by local thatch called “vot” and transparent composite roof sheeting covers the roof above it. Skylights open between columns to fill the space with soft light. Outside, hundreds of local peach trees are planted in the surrounding landscape to celebrate the flower seasons.

Vo Trong Nghia Architects
votrongnghia.com