National Heart Centre - Indesignlive.hkIndesignlive.hk

Follow our Titles!

SUBSCRIBE

National Heart Centre

The variety of architectural styles at the sprawling Singapore General Hospital campus has widened with the completion of the new National Heart Centre building. Narelle Yabuka reports.

National Heart Centre


BY Janice Seow

May 15th, 2014


Designed by Broadway Malyan (lead design consultant) and ONG&ONG (local consultancy), the Green Mark Platinum-awarded National Heart Centre opened in March.

Heart disease is the second-biggest killer in Singapore, reports the National Heart Centre Singapore (NHCS), accounting for about one in three deaths. By 2015, the NHCS expects the number of heart patients to reach 320,000 per year.
 The new 48,000sqm, 12-storey National Heart Centre building increases the clinic capacity of the NHCS twofold.

National Heart Centre Singapore

The design, says Broadway Malyan, is based on the principle of putting patients, staff, and visitors first. It emphasises the potentially calming effects of plentiful natural light, natural ventilation, and greenery. Open spaces with a mixture of greenery and landscape views create a welcoming and calming environment conducive to patient wellbeing and the healing process, says the firm.

Two facades dominate the appearance of the building. One, facing Hospital Drive, features vertical bands of glazing that zig-zag with a rippling effect up a lower block, which protrudes from the main 12-storey portion of the building. The other facade repeats the effect with a skin of perforated metal screens.

nhc1

A large atrium pierces the lower block, and accommodates the main circulation and waiting spaces for visitors. Beside it on level two, a spacious lobby and sizeable information desk enjoy natural light and breeze from two directions. The chief point of entry, however, is via the ground-level drop-off point on what might be referred to as the ‘rear’ of the building.

Says Ed Baker, Singapore-based Director at Broadway Malyan, “Our expert design team wanted to challenge people’s perceptions of healthcare. Taking the patient experience as our starting point, and working in close partnership with the Ministry of Health, we have incorporated complex, specialist medical needs with an exciting and dramatic space.”

2

The diverse range of clinical functions was organised in a way that satisfies clinical needs, while minimising travel distances and creating efficient circulation around the building. Baker continues, “The resulting environment is better for patients, staff, and visitors, and stands as a vision for the future of healthcare facilities in Singapore and beyond.”

The NHCS reports on its website that the building should achieve 30 per cent reduction in energy consumption due to the absence of direct west-facing facades, extensive natural ventilation in the concourse area, the installation of an efficient air-conditioning plant, and the use of regenerative lifts.

Broadway Malyan was selected through an open competition for the design of the project, which won the MIPIM Asia Futura Project Award in 2010.

Broadway Malyan
broadwaymalyan.com

ONG&ONG
ong-ong.com