Hui Hotel - Indesignlive.hkIndesignlive.hk

Follow our Titles!

SUBSCRIBE

Hui Hotel

A sunken courtyard and a facade with protruding units are just some of the design highlights to be found in Hui Hotel, Shenzhen. Christie Lee writes.

hui-hotel-07-lobby


BY janice

February 4th, 2016


Designed by Yang Hotel Design Group, the Chinese word ‘Hui’, or ‘return’, has been translated into a variety of visual codes that traverse the industrial and natural, western and oriental styles, in various spaces within Hui Hotel in Shenzhen.

hui-hotel-2

Sitting on the site of an old factory, the hotel is composed of units of various sizes and configurations, some jutting out at jarring angles. With some curious similarities to Moshe Sadie’s Habitat 67, the architecture injects a fresh breath of air into Huaqiang North, a neighbourhood dominated by nondescript local malls, fashion boutiques and electronics stores.

hui-hotel-1

In the lobby, a table runs the length of the hall and centres various elements, including decorative bird cages and Chinese contemporary art pieces.

hui-hotel-06-lobby

hui-hotel-4

The 85 rooms, measuring at least 50 square metres each, feature a subdued palette of whites, beiges, and dark woods.

hui-hotel-26-suite

The design for the Chinese restaurant pays tribute to local culture while avoiding design clichés. Tino Kwan Lighting Consultants were responsible for the lighting, which included Chinese lantern lamps over the dining zones. The semi-private dining areas are shielded by abacus screens.

hui-hotel-14-chinese-restaurant

hui-hotel-16-chinese-restaurant

Defined by a mix of horizontal and vertical lines, Le Café, a western restaurant on the eighth floor, is decked out in a warm palette of beige and light woods. Columns carve the spacious dining room up into different spaces, allowing for privacy as well as flexibility in usage.

hui-hotel-18-western-restaurant

A ‘sunken’ courtyard sits on the edge of the sixth floor, anchored by a man-made pond that is surrounded by lush greens. A side entrance leads to the library lounge. Furnished with a mix of communal and private seating, and lit by the natural light that pours in through the floor-to-ceiling windows as well as designer lighting, the room is a convivial environment with full view of the courtyard garden outside.

hui-hotel-21-reading-room

hui-hotel-3