A Green Development in the City - Indesignlive.hkIndesignlive.hk

Follow our Titles!

SUBSCRIBE

A Green Development in the City

Designed by TFP Farrells, the sprawling Zhuhai Hengqin Landmark Commercial Complex is set to be the latest addition to the barrage of mixed-use developments in China, Christie Lee writes.

v4


BY Janice Seow

March 27th, 2015


As we anticipate the official opening of the mammoth Hengqin New Area in 2020, TFP Farrells’ design plan for one of the district’s projects, the sprawling Zhuhai Hengqin Landmark Commercial Complex, has also just been released.

Zhuhai-COmmercial-Complex_Daylight

Slated for a 2017 opening date, the 130,860 square metre Zhuhai Hengqin Landmark Commercial Complex comprises two towers, including a 170-metre high office tower, and a 200-metre high tower encompassing a 40,000 square metre shopping mall, 58,000 square metres of office space and serviced apartments spanning around 33,000 square metres. To the west, the mixed-use development enjoys panoramic views of Hengqin Island while Macau lies to its east.

Retail_Interior

Despite being located at the heart of one of the fastest-growing regions in the country – which brings to mind images of hard and cold concrete and steel – the architects envisioned the project to have an Eden-like atmosphere, akin to the experience to be found in a forest. To that end, soft landscaping features prominently throughout the central atrium, retail podium and the park, with the surrounding high-rises taking on a tree-like expression. Located at the basement level, the park is also conveniently connected to the Zhuhai-Guangzhou Rail and Macau Light Rail at the station entrance level.

03Mar_23032015_Hero

The mixed-use complex is also ‘green’ in a more literal sense, with the internal walls of the mall decked out in natural cladding material. A solar chimney has also been installed in the office tower-cum-serviced apartment to bring natural light and ventilation to the residential component. The same concept has been applied to the retail podium through the central atrium, skylight, motorised operable windows, soft landscaping and water features. These components work together to create a micro-climate that induces natural ventilation through the retail mall by drawing cool air from lower levels and discharging warm air at high levels

TFP Farrells
tfpfarrells.com